Åreknudebehandling - åreknudeoperation

 Åreknuder

Viborg Privathospital har specialiseret sig i behandling af åreknuder. Operationen udføres af vor rutinerede speciallæge i karkirurgi, som også udfører undersøgelser generelt af kredsløbslidelser.

Generelt om åreknuder

Åreknuder kan være medfødt eller opstået senere i livet. Åreknuder viser sig som fremtrædende og snoede vener på benene, og alle, der har symptomgivende åreknuder eller føler sig kosmetisk generet, kan få foretaget en operation. Symptomerne kan være ømhed, tyngde, hævelse, kløe eller kosmetisk ubehag. Åreknuder kan beskadige huden, medføre blødning eller årebetændelse og forværres med årene.

Åreknuder opstår, fordi de såkaldte veneklapper ikke fungerer rigtigt. Veneklapperne findes i de lange blodkar, som fører blodet tilbage fra benene, og deres funktion er, at hindre tilbageløb af blodet. Åreknuder er udvidede slyngede, synlige og følelige blodårer i underhuden 20-25 % af alle kvinder og 10-15 % af alle mænd over 15 år har åreknuder.

Hvis du har symptomgivende åreknuder som nævnt ovenfor, påvirket hud (f.eks. eksemforandringer) eller voksende åreknuder er der grundlag for at udføre en åreknudeoperation.

åreknuder

A Normalt tømmer de overfladiske vener sig i de dybe vener via korte forbindelseskar(kommunikantvener), der er forsynet med klapper, som hindrer blodets tilbageløb. B Primære åreknuder. Karvæggene i de overfladiske vener er for slappe og giver efter, så klapperne ikke slutter tæt. Blodet synker derfor ned i stedet for at løbe gennem kommunikantvenerne, og underbenets overfladiske vener overstrækkes, udvides og snos. D Benet har to store overfladiske vener, når vena saphena magna er lidende, ses de slyngede, knudrede blå årer på benets indside, og når saphena parva er angrebet, optræder de på benets bagside.

Symptomer

Hos nogle kan åreknuder fremkalde eksem, misfarvning, kløe, smerter, træthed, tyngdefornemmelse, uro og kramper. Hos 2-5 % kommer der komplikationer med hudforandringer, som kan udvikle sig til skinnebenssår. Åreknuder kan også give betydelige kosmetiske gener. Åreknuder er ikke "farlige". De giver ikke farlige blodpropper eller andre alvorlige sygdomme.

Hvornår skal man opereres?

Er der væsentlige gener med uro, hævelse etc., er der også en god grund til operation for at hindre større sårproblemer. Er åreknuder meget tydelige, er operation også rimelig.

Undersøgelse

Undersøgelse af åreknuder foregår efter de opstillede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Undersøgelsen består af en klinisk undersøgelse underbygget af en doppler-undersøgelse (en ultralydsundersøgelse). Herved  kan man "se" om de dybe vener fungerer normalt. De overfladiske vener undersøges også for at finde ud af, om de laver tilbageløb (pga. ødelagte klapper).

Før behandlingen

Før behandlingen skal du til en forundersøgelse hos vores karkirurg. Kirurgen vil foretage en undersøgelse af dit ben bl.a. med ultralydsscanning for at fastslå typen af åreknuder. Afhængig af hvilken type åreknuder du lider af, bør du behandles med den skånsomme skumbehandling (75 %) (læs mere her) eller en operation (25 %) enten i lysken, knæhasen, eller med et mindre indgreb på lår og læg. Ud fra dine forventninger og kirurgens anbefalinger planlægges præcis din behandling.